Sikarilounget Suomessa

Mitä ovat sikarilounget?

Suomen tiukan tupakkalainsäädännön johdosta sikareita tai muitakaan tupakkatuotteita ei nykyään saa polttaa kovinkaan monessa paikassa. Tupakkalakihan kieltää muun muassa julkisissa sisätiloissa tupakoinnin. Tämä rajoitus koskee kaikkia tupakkatuotteita sikarit mukaan lukien. Suomeen onkin viimeisen vuosikymmenen aikana avattu erityisiä klubeja sikareista nautiskelemista varten. Sikaribaari, sikariklubi, sikarilounge, tilaa voidaan kutsua monella nimellä, mutta kaikilla näillä viitataan ravintolamaiseen tilaan, joka on suunnattu erityisesti sikareita polttaville asiakkaille. Tiloista löytyy normaalisti humidoreja sikareiden säilyttämiseen niille ihanteellisimmissa olosuhteissa. Mikäli tarjolla on alkoholia, kuuluu valikoimiin useimmiten ainakin viskit, konjakit sekä laatuviinit. Klubien sisustus puolestaan sisältää usein nahkaa ja design-huonekaluja sikarintuoksulla höystettynä.

Kirjaklubi

Helsingin Kruununhaassa sijaitsee eksklusiivinen yksityisklubi Kirjaclubi. Klubi syntyi vuonna 2007 kun sen perustanut Markku Kukkonen halusi paikan, jossa saisi polttaa sikaria sisätiloissa juuri silloin, kun haluaa. Kukkonen kokosi yhteen joukon saman henkisiä ihmisiä ja he vuokrasivat Kirjan vanhat ravintolatilat. Kirjaklubin toiminta on organisoitu pitkälti sikarien tupruttelun ehdoilla. Klubille ei ole palkattu henkilökuntaa, joka voisi altistua savulle ja sisään pääsevät vain jäsenet, jotka siivoavat klubin tilat itse. Jäseniä on noin 200 ja heistä ainoastaan 17 on naisia. Koko klubin vanha ravintolatila on tupakointialuetta. Sikarien polttelun lisäksi jäsenten mieleen ovat golf, petankki, lautapelit sekä viineistä nautiskelu.

Tampereen Gourmetclub

Tampereen keskustassa Stockmannin talon yläkerrassa sijaitsevat Tampereen Gourmetclubin tyylikkäät tilat. Klubi on listannut viralliseksi tarkoituksekseen edistää jäsentensä tietoisuutta kulinarismista sekä gastronomiasta ja kehittää ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhdessä alan eri toimijoiden kanssa. Ennen kaikkea Gourmetclubilla on kuitenkin lupa tuprutella sikareita sisätiloissa. Klubilla saman henkiset hedonistit pääsevät kohtaamaan ja verkostoitumaan hyvän ruoan, juoman ja sikareiden merkeissä. Gourmetclubin upeat tilat tarjoavat mahdollisuuden seurusteluun ja rentoutumiseen seesteisessä ympäristössä kaupungin kattojen yllä. Gourmetklubin puheenjohtajana toimii Mikko Reinikka ja sen jäseniksi valitaan aktiivisia kulinarismin ja gastronomian harrastajia, joita vähintään kaksi klubin aktiivijäsentä suosittelee.

Pikku Havanna & Cigges Club

Turussa sijaitseva Pikku Havanna oli ensimmäinen Suomeen avattu sikariklubi. Kaupungin keskustassa sijaitseva ravintola on erikoistunut portviineihin sekä rommeihin, mutta valikoima sisältää myös erittäin laadukkaan ja kattavan tarjonnan oluita ja siidereitä. Kuten paikan nimikin jo viittaa, Pikku Havannasta löytyy luonnollisesti myös Turun paras sikarisalonki. Turusta löytyy Pikku Havannan lisäksi myös toinen tila sikarien ystäville, nimittäin keskustan tuntumassa sijaitseva Cigges Club. Cigges Club haluaa mahdollistaa illanvietot ystävien kesken saunoen, sekä nauttien niin sikareista kuin muutamista lasillisista. Klubi vuokraa tyylikkäitä tilojaan myös muille kuin jäsenille, ja suositun paikan varauskalenteri onkin usein täynnä.

Pörssiklubi

Hieman elitistisenä herrakerhona tutuksi tullut Helsingin Pörssiklubi on eräänlainen sikarilounge sekin. Pörssiklubi vaalii vanhan ajan klubiperinteitä ja on ottanut paljon vaikutteita toimintaansa Iso-Britannian klubimaailmasta ja jopa klubin alkuperäinen sisustus on tilattu Englannista. Klubi perustettiin 1912 ja se on toiminut samoissa tiloissa Helsingin Fabianinkadulla siitä lähtien. Pörssiklubi noudattaa tarkkaa etikettiä sekä pukeutumisen, että hyvien tapojen suhteen. Klubitilojen parvekkeelta avautuu upea näkymä Linnanpihalle ja samaisella parvekkeella sijaitsee myös klubin oma sikarihuone. Klubin jäseneksi ei kuitenkaan niin vain pääse, sillä kahden vähintään kaksi vuotta klubin jäsenenä olleen klubilaisen tulee toimia suosittelijoina.

Helsingin Suomalainen Klubi

Helsingin ydinkeskustasta Kampista löytyy myös toinen pitkät perinteet omaava klubi, nimittäin Helsingin Suomalainen Klubi. Fennomaanit perustivat tämän vain miehille avoinna olevan kulttuuri- ja keskusteluklubin jo 1876. Helsingin Suomalainen Klubi on paikka, jossa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan sitoutuneet eri-ikäiset miehet tapaavat toisiaan. Klubilla jäsenet pääsevät mukaan erilaiseen harrastustoimintaan omien kiinnostustensa mukaisesti. Klubilla on toiminut oma sikarikerho vuodesta 2009 alkaen. Helsingin Suomalaisen Klubin tiloista löytyy oma sikarihuoneensa. Klubin sikarikerho järjestää toiminnasta kiinnostuneille sikariharrastajille erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä klubin omassa sikarihuoneessa, että sen ulkopuolella muun muassa matkojen ja illallisten merkeissä.

Sikarilounget maailmalla

Jonkinlaisia sikariklubeja on ollut olemassa vuosikymmeniä, mutta erityiset sikarilounget tai -baarit alkoivat yleistyä maailmalla nopeasti 1990-luvulla, kun tupakoinnista julkisissa tiloissa alkoi tulla ongelmallista yhä useammassa maassa. Matkustaessasi ulkomailla saatatkin useammassakin paikassa kohdata erinomaisia sikariloungeja. Suomen rajojen ulkopuolella lähimmät laadukkaat sikariklubit löytyvät etelänaapuristamme Virosta. Tallinnassa sijaitsee muun muassa The Oak Lounge. Tyylikäs Oak Louge löytyy Tallinnan tunnelmallisesta vanhasta kaupungista. Lounge tarjoaa rauhallisen rentoutumispaikan, jossa pääset nauttimaan sekä laatuviskeistä, että hyvistä sikareista. Mikä parasta, The Oak Loungen hinnasto on luonnollisesti paljon Suomea huokeampi. Lisää Tallinnan sikariloungeista pääset lukemaan aiheesta laatimassamme erillisessä artikkelissa. Sikariklubien tyyli maailmalla vaihtelee hienostuneesta ja sivistyneestä englantilaisesta tyylistä Kuubassa ja latinalaisessa Amerikassa tavanomaisempaan hieman karkeampaan ja äänekkäämpään tyyliin. Yksi maailman kuuluisimmista sikariloungeista on Lontoossa sijaitseva The Wellesly Cigar Terrace, josta on muodostunut eräänlainen kaupungissa vierailevien sikarinystävien pyhiinvaelluskode. Yhtä kuuluisa on myös New Yorkin valtava Club Macanudo, joka on samannimisen kuuluisan sikaribrändin itsensä perustama. Jokaisen kunnon sikarifanin tulee varmastikin vähintään kerran elämässään matkustaa Kuubaan. Havannassa sikarimatkalaisen ehdoton vierailukohde on Pargatas Cigar Factory. Klubin tilat ovat suuret, mutta tunnelma silti intiimi