Kuuba – sikarien kotimaa

Kun ajatellaan sikareita, tulee monella varmasti ensimmäisenä mieleen Kuuba. Saarivaltio tunnetaankin sikarimaana, ja erilaisia sikareita valmistetaan vielä tänäkin päivänä käsin kuubalaisista tupakanlehdistä. Kuubalaiset sikarit ovat laadukkaita, minkä vuoksi ne ovat erittäin haluttuja ympäri maailmaa. Sikareiden erinomaisuus johtuu siitä, että niissä on ainoastaan yksi ainesosa – korkealaatuinen tupakka. Sikarit ovat yhä tärkeä osa kuubalaista kulttuuria ja yksi valtion tärkeimmistä vientituotteista.

Miksi kuubalaiset sikarit ovat ainutlaatuisia?

Kuubassa on viisi eri aluetta, jossa tupakkaa kasvatetaan. Alueiden ilmasto ja pohjamaa luovat täydelliset puitteet tupakan kasvattamiselle. Nämä alueet sijaitsevat ympäri maata, ja niistä tunnetuin lienee Pinar del Rion provinssissa sijaitseva Vuelta Abajo, joka tunnetaan laadukkaasta, mustasta tupakastaan. Juuri Vuelta Abajon alueen tupakkatarhoilta kerätään lehdet maailman laadukkaimpina tunnettuihin sikarein. Muut tuottaja-alueet ovat Semi Vuelta Abajo, Partidos, Remedios ja Oriente.

Sikareiden historia Kuubassa

Sikareiden historia Kuubassa on pitkä, mutta syy siihen on osin tuntematon, eikä tiedossa ole myöskään, kuinka kauan sikareita on saarella polteltu. Kun Kristoffer Kolumbus saapui Kuubaan vuonna 1942, olivat paikalliset poltelleet sikareita jo vuosisatoja. Kolumbus kiinnostui sikareista ja toi ne Eurooppaan, missä niiden suosio kasvoi nopeasti. Espanjalaiset päättivätkin nopeasti perustaa ensimmäiset sikaritehtaat Espanjaan, jonne tupakkalehdet tuotiin Kuubasta.

Kävi kuitenkin ilmi, että valmiit sikarit selvisivät pitkästä merimatkasta huomattavasti tupakanlehtiä paremmin, minkä vuoksi ensimmäiset varsinaiset tehtaat perustettiin Kuubaan 1700-luvun lopulla. Kauppa otti lopullisesti tuulta alleen, kun Espanjan kuningas Fernando VII hyväksyi saaren vapaakaupan vuonna 1817. Kuubalaisia sikareita kuljeteltiin ympäri maailmaa höyryaivoilla ja niistä tuli yhä suositumpia eri puolella maailmaa. Sikareista, erityisesti kuubalaisista, tuli rikkauden ja ylellisyyden symboli.

Sikarien tuotto vallankumouksen jälkeen

Kuuban vallankumouksen jälkeen kaikki teollisuudenalat valtiollistettiin, ja se koski luonnollisesti myös tupakka- ja sikariteollisuutta. Valtiollinen Cubatabaco, myöhemmin Habano SA, perustettiin vuonna 1962 vastaamaan kaikesta tuotannosta ja viennistä. Kuuba sai taloudellista apua Neuvostoliitolta ja valtiollistaminen itse asiassa vaikutti positiivisesti sikarien laatuun. Valtiollistamisen avulla saatiin sikareille asetettua tietyt yleiset standardit, jotka nostivat kuubalaisten sikarien laatua. Sanotaankin, että 1990-luvun alku oli kuubalaisten sikarien kultaista aikaa.

Nykyaikana sikareita pyöritellään sekä koneella että täysin käsin. Koska Kuuba on sosialistinen valtio, otti se haltuunsa sikarintuotannon ja valvoo sitä valtionyhtiön kautta. Sen vuoksi aidossa rasiassa on aina Kuuban valtion sinetti. Lisäksi on rasiassa joko merkintä Hecho en Cuba ja täysin käsintehtyjen sikarien rasiassa puolestaan Totalmente a mano. Sikarien ostaminen katukaupasta on kiellettyä, eikä niiden laadusta voi olla varma.

Sikarit nykyaikana

Kuubalaisia sikareita on olemassa useita erilaisia, vaikka ne ovat kaikki peräisin samalta valtiolliselta tuottajalta, Habanero SA:lta. Yksi tunnetuimmista merkeistä on Montecristo, joka on kuubalaisista sikareista myydyin. Partagas puolestaan on yksi vanhimpia olemassa olevia sikareita, sillä kyseinen merkki perustettiin Havannassa jo vuonna 1845. Romeo y Julieta -sikareiden historia on myös pitkä, ja niitä on valmistettu aina vuodesta 1875 lähtien.

Kuuban ja kenties koko maailman tunnetuin sikari lienee Cohiba. Siinä käytetty tupakka on kuululta Vuelta Abajon alueelta ja se on fermentoitua. Cohiba kehitettiin vuonna 1966, jolloin sitä tarjoiltiin ainoastaan Fidel Castrolle sekä kommunistisen puolueen ja valtion korkeille virkamiehille. Se saavuttikin lähes kulttistatuksen ja se laskettiin vapaaseen myyntiin vuonna 1982. Cohiba on keskimääräisesti kallein sikarilaatu, ja yksi sikari maksaa 50 eurosta ylöspäin.

Kuubalaiset sikarit Kuuban ulkopuolella

Vaikka aitoja kuubalaisia sikareita valmistetaan ainoastaan Kuubassa, on samantyylisiä sikareita tarjolla myös saaren ulkopuolella. Kun Yhdysvallat presidentti John F Kennedyn johdolla asetti Kuuban kauppasaartoon vuonna 1962, tyrehtyi myös kuubalaisten sikarien vienti Yhdysvaltoihin. Tämän myötä Dominikaanisen tasavallan, Hondurasin ja Nicaraguan sikarintuotanto nousi huomattavasti. Erityisesti Dominikaanisessa tasavallassa kuubalaiset siirtolaiset käyttivät kuubalaisia tekniikoita ja samoja siemeniä, joita tupakanlehtien tuotantoon käytettiin Kuubassa.

Dominikaanisessa tasavallassa on yhä tänään rinnakkaistuotantoa, kun kuubalaiset tuottavat siellä samannimisiä sikareita kuin Kuubassa. Niitä ei kuitenkaan kannata sekoittaa alkuperäisiin. Kuubalaisten sikarien myyminen on yhä kiellettyä Yhdysvalloissa. Matkalta on kuitenkin mahdollista tuoda maahan sikareita omaan käyttöön. Vaikka sikareissa kuinka yritetään jäljitellä alkuperäistä makua, on se todella vaativaa Kuuban ulkopuolella. Tupakanlehtiin ei saada samaa vahvuutta, vaikka kasvattamiseen käytettäisiinkin Kuubasta tuotuja siemeniä ja maata.

Sikarimatka Kuubaan

Monet sikarien ystävät haaveilevat varmasti sikarimatkasta Kuubaan, mikä on täysin mahdollista. Jos sikarien alkuperä kiinnostaa, kannattaa vierailla erityisesti Vinalesin kaupungissa. Se tunnetaan sikarin kotina, ja kaupungissa on mahdollista vierailla tupakkaviljelmillä. Onnekkaat vierailijat saattavat päästä vierailemaan pientuottajien luona. Tupakkaviljelmien lisäksi on sikarien valmistukseen mahdollista tutustua tehdasvierailuilta. Maassa on myös paljon erityisiä sikarimyymälöitä, joista voi ostaa aitoja kuubalaisia Habanosin valmistamia sikareita.

Kuubassa kannattaa myös tarkkailla Habanos-yhtiön valmistamia rajoitetun erän sikareita. Vuosittain valmistetaan valituista sikarimerkeistä rajoitettu erä sikareita, joiden kääre on tummemman värinen ja itse tupakka on normaalia kypsempää. Sikarin kokokin voi poiketa normaalista esimerkiksi olemalla ohuempi, paksumpi tai lyhyempi kuin yleensä. Kaikki nämä seikat vaikuttavat sikarin makuun. Rajoitetun erän sikareita saavat valmistaa vain parhaimmat sikarinkäärijät ja ne ovat jo yksinään erinomainen syy matkustaa Kuubaan.