Sikarien hinnan muodostuminen

Sikarien hinta on varmasti yksi ensimmäisistä asioista, joita sikarikauppaan astuva asiakas miettii, kun hän käy läpi valtavaa valikoimaa erilaisia sikareita, oli hän sitten hankkimassa laajennusta omaan kokoelmaansa tai ostamassa lahjaa jollekin sikarinystävälle. Kun olet tekemässä päätöstä valittavasta sikarista, hienot sikarinauhat ja laatikot eivät vielä kerro paljoa. Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tekijöitä, jotka vaikuttavat laadukkaiden sikarien hintaan.

Sikarin hinnassa on useita tekijöitä

Kun käyt ostamassa sikarin tupakkaliikkeestä, kassakoneen näytöllä olevaan lopulliseen hintaan vaikuttaa lukuisia eri tekijöitä. Parhaat sikarinvalmistajat eivät yritä saada riistettyä sinulta ylisuurta katetta sikarien hinnassa, eivätkä niin tee myöskään jälleenmyyjät. Sikarien, kuten minkä tahansa muidenkin tuotantohyödykkeiden hintaan vaikuttavat raakamateriaalin hinta, työvoima- ja toimituskulut, markkinointikustannukset ja tietenkin myös verot. Laadukkaiden sikarien hinta muodostuu omalla hyvin ainutkertaisella tavallaan.

Tupakan tuottaminen

Tupakkakasvin tuottaminen siemenestä savuksi vaatii paljon huolenpitoa, asiantuntijuutta ja apua luonnolta. Joillain sikarinvalmistajilla on omistuksessaan omat tupakkapellot, tehtaat ja varastot, ja niillä on omat markkinointiosastonsa, jotka vievät valmistajan tuotteet markkinoille. Toiset valmistajat taas ostavat tupakkansa pieneltä joukolta tupakanviljelijöitä ja tuotattavat lopullisen käärityn tupakkatuotteen alihankkijoina käyttämiltään sikaritehtailta. Monet pienet sikarivalmistajat käyttävät oman markkinointiosaston sijasta välittäjiä saadakseen tuotteensa kauppojen hyllyille.

Monien sikarien sisältämä tupakka on usein tuotettu lukuisilla eri alueilla, minkä vuoksi sikarin lopulliseen hintaan vaikuttaa yhdistelmä monia eri tekijöitä. Sikari koostuu kolmesta elementistä, ytimestä, sen koossa pitävästä sidoslehdestä sekä päällyslehdestä. Sidoslehdet ja ydintupakat saattavat olla peräisin monilta eri pelloilta tai jopa eri maista, ja ympäri maailmaa löytyy tiettyjä alueellisia ilmasto-olosuhteita, jotka sopivat optimaalisesti parhaiden päällyslehtien kasvattamiseen.

Yhtenäinen laatu on tärkeää

Yksi asia on varma: parhaat laatusikarit ovat yhtenäisen laadukkaita. Monet huippuluokan sikarinvalmistajat ovat erittäin ylpeitä tuotteistaan ja kokevat, että heidän maineensa on pelissä jokaisella henkäyksellä. Valmistajien sukunimi koristaa usein heidän tuotteidensa sikarinauhaa. Heidän tavoitteenaan on tehdä parhaita sikareita hintaan, jonka asiakkaat suostuvat maksamaan, mutta he eivät tee koskaan kompromisseja. Parhaat sikarinvalmistajat haluavat asiakkaiden valitsevan tuotteensa niiden maun ja laadun vuoksi.

Sikareita voi verrata autoihin. Jotkut kuluttajat eivät suostu ajamaan kuin upouudella BMW:llä, kun taas jotkut saavat vastaavan ajonautinnon ajaessaan kustannustehokkaalla kymmenen vuotta vanhalla käytetyllä Toyotalla. Hyvien käsityönä tehtyjen sikarien hinnat alkavat yleensä 5–10 eurosta kappaleelta, ja hintahaitari saattaa kohota 50 euroon sikarilta. Hintaan saattaa vaikuttaa esimerkiksi valmistusmaan tupakkasatoon vaikuttavat sääilmiöt, kuten pyörremyrskyt tai kuivuus sekä pienten erikoiserien suuri kysyntä.

Sikarin muodon vaikutus

Myös sikarin koko ja muoto voivat vaikuttaa sen hintaan. Perinteisistä malleista poikkeavat figurado- tai torpedo-malliset sikarit ja muut erikoisemmin muotoillut sikarit maksavat yleensä hieman enemmän, koska näiden erikoismuotoiltujen sikarien käärijät ovat yleensä kokeneita ja pidemmän uran tehneitä työntekijöitä sikaritehtaissa. Lisäksi sikarin hintaan vaikuttaa sen päällyslehtien ikä ja harvinaisuus. Useita vuosia tai vuosikymmeniä kypsytetyt tupakat johtavat suurempaan hintalappuun.

Laadukkaan tupakka-aineksen käsitteleminen ja optimaalisesta kosteudesta huolehtiminen pitkän ajan yli vaatii kärsivällisyyttä ja osaamista, että sikari on varmasti täydellinen, kun asiakas saa sen huulilleen. Sikarien valmistamisessa aika on todellakin rahaa, ja se näkyy tuotteiden lopullisessa hinnassa. Vielä yksi hieman arkisempi sikarien hintaan vaikuttava tekijä on verotus. Verotus vaihtelee suuresti eri alueilla ja eri maissa, mutta se voi lisätä sikarin hintaa merkittävästi.

Kuubalaisten sikarien hinta

Sikareista puhuttaessa ensimmäisenä mieleen useimmille tulee Kuuba. Paljonko kuubalaiset sikarit sitten maksavat? Yksinkertaisesti sanottuna paljon. Monipuolisempi selvitys kuubalaisten sikarien hinnasta riippuu useista eri tekijöistä, joista yksi tärkeimmistä on ostopaikka. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuubalaisia sikareita ei voi ostaa laillisesti, mutta vuodesta 2014 lähtien Yhdysvaltain kansalaiset ovat saaneet kuitenkin tuoda maahan kuubalaisia sikareita, eikä pelkästään Kuubasta, vaan myös muista maista.

Kuinka paljon sikarit sitten maksavat Kuubassa? Jos matkustat Kuubaan – mikä ei ole kovin halpaa – voit odottaa maksavasi pienimmän hinnan kuubalaisista sikareista. Ikoninen Montecristo No. 2 maksaa Kuubassa noin seitsemän euroa. Meksikolaisessa virallisessa kuubalaisten sikarien liikkeessä hinta on jo 16 euroa ja Lontoossa siitä joutuu pulittamaan 30 euroa. Nämä hintaerot johtuvat suurimmaksi osaksi eri maiden erilaisesta tupakkatuotteiden verotuksesta.

Ovatko kuubalaiset sikarit hintansa arvoisia?

Kun kaikkiin edellä mainittuihin sikarien hintatekijöihin lisätään kuubalaisten sikarien epätasaiset tuotantomäärät varsinkin suurempien sikarien osalta sekä kansainvälinen kysyntä, johon vaikuttaa nyt varsinkin aiemmin mainittu tuontimahdollisuuden avautuminen yhdysvaltalaisille kuluttajille, kuubalaisten sikarien hinnat nousevat korkeiksi. Kuubalaisten sikarien hinnan vastine riippuu siitä, mitä asioita sikarissa pitää tärkeänä. Jos kuubalaisia sikareita on tarkoitus polttaa pelkästään niiden statusarvon takia, rahalleen voi saada vastinetta.

Jos pidät sikareissa tärkeimpänä asiana niiden yhtenäisyyttä ja laadukkuutta, ei pidä yllättyä, jos havannalaislaatikossa on joukossa tukkeutuneita sikareita ja päällyslehtien väri samassa laatikossa vaihtelee melkoisesti. Kokonaista laatikkoa ostettaessa sinun kannattaa aina pyytää laatikko avattavaksi, että voit tutkia sikareita tarkemmin ennen ostopäätöstä. Aivan kuten kaikkien suosittujen sikarimerkkien kanssa, kannattaa varoa ostamasta väärennettyjä tuotteita. Myös Kuubassa epäilyttävän alhaiset hinnat ovat liian hyviä ollakseen totta.